Permanent hårborttagning med laser – hur funkar det?

Känner du att du har oönskad hårväxt? Hur mycket eller hur lite hår du har påverkas av dina hormoner och ditt DNA, alltså dina gener. 

Det är vanligt att raka bort eller vaxa oönskat hår, men det kan leda till ökad hårväxt och irritation i huden. Dessutom behöver du göra det ofta och noggrant. Detta är sällan optimalt, inte alls bekvämt och kan också vara smärtsamt. 

Oönskad hårväxt kan i många fall tas bort med hjälp av laser

Hur fungerar lasern i permanent hårborttagning?

Först värmer laserns ljusstråle upp hårsäcken till 70 grader. Sen elimineras de hårsäckar som är i växtfas just nu. Därför behöver lasern göras fler gånger, eftersom alla hårsäckar inte är i växtfas samtidigt. 

Laser fungerar bäst på mörka och grova hårstrån på en ljus hy. 

Röda, ljusa eller gråa hårstrån går inte att ta bort med laser eftersom ljusenergin måste tas upp av färgen i hårstrået. 

Röda, ljusa eller gråa hårstrån har helt enkelt inte har tillräckligt med pigment för att föra ner rätt mängd energi och värma upp hårsäcken så den förstörs. 

Permanent hårborttagning med laser innebär inte att du inte kan få nytt hår på ställen där du tagit bort hår. Det innebär inte heller att du kan bli av med allt hår. Vissa hårstrån är ofta för tunna eller för ljusa för att svara på behandlingen.

Nya hårstrån kan också dyka upp med tiden, bland annat av hormonella skäl.

Gör permanent hårborttagning ont?

Vi är alla olika smärtkänsliga och den upplevda smärtan under en permanent hårborttagning med laser varierar från person till person. Graden av smärta eller obehag beror också på vilket område som behandlas. Överläppen är många gånger mer känslig hos många av oss. 

En riktig och effektiv hårborttagning innebär alltid en viss smärta eftersom hårsäcken måste hettas upp till cirka 70 grader. 

Behandlingar som är smärtfria och snabba leder inte till permanent hårreducering; de brukar ibland betecknas som “photowaxing”, det vill säga att man “skrämmer” håret från att växa under några månader. Men några månader senare växer håret igen. 

Men smärtan och obehaget brukar vara värt det, för många upplever att det är en befrielse att bli av med oönskad hårtillväxt. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *