ARV OCH GENER

posted in: Uncategorized | 0

 

 

Det här med arv och gener. Min pappa är från Senegal, min mamma är svensk och jag har till stor del fått min hud från min far. Svart hud är fetare än europeisk och tenderar att inte åldras och bli torr på samma sätt förstås och den upplevs ofta som tåligare ,vilket kan vara en fördel förstås.

Jag har aldrig haft problem med acne eller finnar, inte ens som tonåring och har alltid haft en väldigt balanserad hud, lite blank i T-zone, i panna, haka och runt näsa men annars haft en fantastisk glow och ofta fått komplimager för min hy.

Med åren har den fått stora pigment och solskador och även åldersfläckar tänker jag. Det är ju inte jättekul men kan kan inte riktigt förvänta sig att ha en hud som en 25-åring när man är 55. Det vore lite knasigt. Däremot ångrar jag mig mycket att jag inte förebyggde solskador genom hög SPF men då förstod man inte de förödande effekter som sol har på hud. Inte bara i form av solskador utan förstås hudcancer, som ökar för varje år och som har en relativt hög dödlighet.

(Detta är den femte vanligaste cancerformen hos både kvinnor och män) Malignt melanom är den allvarligaste av hudens tre vanliga cancerformer. De senaste tio åren har ökningen av malignt melanom i huden varit i genomsnitt 2,8 procent per år för män och 2,2 procent för kvinnor, och de senaste 20 åren är ökningen 4,4 procent per år för män och 4,2 procent för kvinnor)

Källa: Cancerfonden.

 

 

Min mamma har också alltid haft en bra hud och vi har varit bra på att smörja oss (dock ej med solskydd) i vår familj. Minns redan från när jag var liten att jag alltid såg henne noga smörja ansiktet morgon och kväll. Det var inga dyra, fancy cremer, hon var ensamstående med mig och hade inte alls råd med prestigemärken men hon gav alltid huden fukt.

Jag har inte heller haft ekonomin att lägga på dyr hudvård när jag var ung men de senaste 10 åren har jag använt Neostrata som är revolutionerande. Så summa summarum, Bra gener och arv ÄR avgörande som grundförutsättning för bra hud men med effektiva produkter kan du underhålla det goda du redan har.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *